Studiebeurzen

De stichting helpt kinderen om na het Primaria (basisonderwijs) verder te gaan leren in het Básico. De studie, die vergelijkbaar is met het VMBO in Nederland, duurt 3 jaar. Nadat de jongeren in Guatemala het Básico-diploma hebben behaald, zijn er aanzienlijk meer en betere kansen op een baan.

Het geven van studiebeurzen is voor de kinderen een uitkomst, omdat zij of hun ouders ervoor kiezen dat ze gaan werken. De ouders hebben namelijk vaak geen geld om het verder leren mogelijk te maken, waardoor de Básico-opleiding niet mogelijk is.

CPLN is daarom studiebeurzenprojecten gestart. In 2013 is het project Niños Contentos – vanuit de Minerva-school – begonnen met het verstrekken van studiebeurzen. Deze worden in Nederland door donateurs betaald. Wanneer we in Guatemala verblijven, moedigen wij ouders en jongeren aan deze studie niet alleen te beginnen, maar ook te voltooien. Het motto is daarbij: ‘meer leren geeft kansen op een betere toekomst’.

Daarnaast heeft Josan Barneveld contact met de studenten die CPLN vanaf 2014 steunt. Jaarlijks starten er 15 á 20 studenten. Ze komen uit de omgeving van Quetzaltenango, zoals Salcaja en Olintepeque.